A cría en catividade e a produción comercial de cherna cada vez máis preto

Portada » O Parque Nacional » A cría en catividade e a produción comercial de cherna cada vez máis preto

Feb 22, 2017 | CIENCIA

Investigadores do IEO lideran o estudo da domesticación desta especie no marco dun proxecto europeo que chega ao seu ecuador

A cría en catividade e a produción comercial de cherna cada vez máis preto

Trátase dun peixe de rápido crecemento, que posúe un alto prezo no mercado e que se atopa sometido a unha gran presión pesqueira

Investigadores do Centro Oceanográfico de Vigo do Instituto Español de Oceanografía (IEO) presentaron recentemente os seus avances no estudo da domesticación e cultivo da cherna (Polyprion americanus) durante a reunión anual do proxecto europeo finánciao: DIVERSIFY (Exploring the biological and socio-economic potential of new/emerging candidate fish species for the expansion of the European aquaculture industry), un proxecto de cinco anos de duración que chega o seu ecuador e que pretende desenvolver novos sistemas de cultivo e métodos de procesado e mercadotecnia para seis novas especies de acuicultura.
A cherna (Polyprion americanus), que polas súas características adoita confundirse co mero, é unha especie de peixe da familia Polyprionidae que alcanza un peso de 100 quilos. Vive en augas profundas de case todo o mundo e caracterízase por ser unha especie de rápido crecemento. Posúe un alto prezo no mercado, está sometida a gran presión pesqueira, tanto profesional como deportiva, e, desde 2015, a súa poboación europea está incluída na lista vermella de especies como case ameazada.
Ata o momento describíuse o ciclo reprodutivo da cherna, desenvolvéronse protocolos de indución hormonal de desova e procedementos de fertilización in vitro, formuláronse dietas para reprodutores e larvas e elaborouse un estudo de mercado sobre o potencial desta especie ao curto e longo prazo, entre outras tarefas.
“Os resultados obtidos son esperanzadores e as posibilidades do cultivo desta especie de gran valor comercial son boas”, explica Blanca Álvarez-Blázquez, investigadora do Centro Oceanográfico de Vigo que participa no proxecto.
Este subproxecto dentro de DIVERSIFY está liderado polo Instituto Español de Oceanografía e o participan ademais a Consellería do Medio Rural e Mariño da Xunta de Galicia (a través da CIMA e o IGAFA) e o Aquarium Finisterrae.

O proxecto DIVERSIFY

Neste proxecto participan 38 socios de 12 países, dos cales catro son pequenas e medianas empresas e dúas multinacionais relacionadas coa alimentación animal. Os 32 socios restantes, son organismos de investigación, fundacións e universidades distribuídas ao longo do territorio da Unión Europea, onde ademais participan tamén países como Noruega ou Israel. O proxecto ten unha dotación económica de 11.8 millóns de euros, distribuídos entre os socios en función das súas responsabilidades, e está coordinado polo Hellenic Center for Marine Research de Creta, Grecia. Despois dun exhaustivo estudo realizado entre todos os países, as especies seleccionadas para profundar nas súas posibilidades de cultivo foron, ademais da cherna, o halibut (Hippoglossus hippoglossus), a seriola (Seriola dumerilii), o muxo (Mujil cephalus), a corvina (Argirosomus regius) e a perca (Sander lucioperca)

Cíes.gal
Author: Cíes.gal

Redacción Cíes.gal.

Otros artículos

É Galicia un país de quenllas?

É Galicia un país de quenllas?

Dende o ano 2013 seguiuse e analizado a inusual presenza de xuvenís de tintoreras ou quenlla azul (Prionace glauca) na costa galega durante o período estival, sendo o ano 2018 no que se rexistrou un maior número de citas chegando a 123 eventos correspondentes a máis...